Delizia al Limone

23.04.2025

Delizia al Limone je typický dezert pro pobřeží Amalfi. Tyto dortíky plněné a potažené citronovým krémem vytvořil v roce 1978 Carmine Marzuillo, cukrář z pobřeží Amalfi , a Delizia al Limone se okamžitě stalo jedním z nejoblíbenějších dezertů Kampánie. I já podlehla kouzlu tohoto Citrónového potěšení.

Části na 6 kusů: 

Piškotový korpus 

Citrónový krém 

Šlehačka (infuzovaná citronovou kůrou) 

Limoncello 

Na piškotový korpus: 2 velká vejce, 1 velký žloutek, 50 g cukr, 35 g hladká mouka, 35 g kukuřičný škrob, 1 vanilkový lusk, kůra z 1 citronu

Vejce vyšleháme s cukrem, nastrouhaným citronem a semínky z vanilkového lusku. Smícháme mouku a prosátý škrob; přidáme k vejcím a nalijeme těsto do silikonové pečicí formy na polokoule o průměru 8-10 cm (bábovičky nebo polokoule). Pečeme při 160 °C po dobu 8-10 minut. 

Na citronový krém: 45 g vaječné žloutky, 60 g citrónová marmeláda, 75 g másla, 1 vanilkový lusk Smícháme cukr se žloutky. Ohřejeme citrónovou marmeládu, přidáme k ní po částech žloutky a zahříváme, dokud nedosáhneme teploty 80 °C. Necháme vychladnout a přidáme (změklé) vyšlehané máslo. Prošleháme do spojení. 

Na citronovou smetanu: 250 g smetany ke šlehání 33%, Kůra z 1 citronu

Smetanu s citronovou kůrou zahřejeme těsně pod bod varu. Vychladíme v lednici. Když je čas sestavit dezert, scedíme a smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky. 

Na dokončení: 140 g limoncello, Kůra z 1 citronu, nakrájená na tenké plátky 

Sestavení dortíků:

Do báboviček vydlabeme shora díru (třeba širším koncem cukrářské špičky) na naplnění, nebo je rozkrojíme. Korpusy vydatně pokropíme limoncellovým sirupem.

Vychlazený citronový krém vložíme do cukrářského sáčku a naplníme bábovičky.

Do zbylého krému přidáme infuzovanou šlehačku, promícháme a celé bábovičky omočíme nebo pomažeme v této polevě. Pokládáme na talířky nebo tácky pro monoporce.

Navrch dortíků uděláme cukrářským sáčkem kopeček šlehačky a ozdobíme citronovou kůrou.