Tyto voňavé kytičky připravuji jako vánoční cukroví každý rok. Kombinace jemného lineckého těsta, křupavého italského sněhu a voňavé citrusové marmelády s bergamotem je luxusní a každé zakousnutí do tohoto křehkého cukroví je požitek pro chuťové pohárky. Vyzkoušejte a nebudete litovat.
Suroviny na cca 120 ks:
- 450 g mouky na křehké pečivo
- 150 g moučkového cukru
- 300 g lehce povoleného másla
- 20 g bergamotového cukru
- špetka soli
Na italský sníh:
- 150 g vaječných bílků
- 300 g cukru krupice
- 60 g vody
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
Na střed margaretek:
Postup přípravy:
- Máslo s moučkovým cukrem vložíme do kotlíku robota a pádlovou metlou utřeme.
- Přidáme vejce a zašleháme do spojení. Poté přidáme mouku a bergamotový cukr.
- Těsto zpracujeme rychle, nepřehnětat! , poté zabalíme do potravinové fólie a uložíme na několik hodin do lednice (ideálně přes noc)
- Italský sníh připravíme vyšleháním bílků se 100 g cukru do sněhu. Mezitím co se šlehají bílky, svaříme vodu s 200 g cukru na teplotu 115 °C.
- Cukrový rozvar vlijeme do sněhu za stálého šlehání a šleháme do vychladnutí na pokojovou teplotu.
- Do pevného sněhu krátce vešleháme škrob. Sníh ihned přesuneme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou.
- Z vychlazeného těsta vykrajujeme kytičky o průměru cca 5 cm a klademe na plech s perforovanou podložkou nebo pečicím papírem.
- Po obvodu kytiček stříkáme pusinky ze sněhu.
- Do středu vstříkneme pomocí cukrářského sáčku citrusovou marmeládu, kterou jsme předem rozmixovali dohladka a přecedili přes sítko.
- Margaretky pečeme na program horkovzduch při 160 °C 10 - 15 minut. Pečeme po jednom plechu, aby teplo proudilo i ze spoda plechu a nebylo těsto syrové.
- Hotové margaretky necháme zcela vychladnout na plechu.
- Po vychladnutí ukládáme do boxu vystlaného pergamenovým papírem a uložíme v chladu do 10 °C. Takto skladované vydrží cukroví minimálně 3 týdny chutné.