Křehké citrusové margaretky s bergamotem

28.11.2025

Tyto voňavé kytičky připravuji jako vánoční cukroví každý rok. Kombinace jemného lineckého těsta, křupavého italského sněhu a voňavé citrusové marmelády s bergamotem je luxusní a každé zakousnutí do tohoto křehkého cukroví je požitek pro chuťové pohárky. Vyzkoušejte a nebudete litovat.

Suroviny na cca 120 ks:

  • 450 g mouky na křehké pečivo
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g lehce povoleného másla
  • 20 g bergamotového cukru
  • špetka soli

Na italský sníh:

  • 150 g vaječných bílků
  • 300 g cukru krupice
  • 60 g vody
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
Na střed margaretek:

Postup přípravy:

  1. Máslo s moučkovým cukrem vložíme do kotlíku robota a pádlovou metlou utřeme.
  2. Přidáme vejce a zašleháme do spojení. Poté přidáme mouku a bergamotový cukr.
  3. Těsto zpracujeme rychle, nepřehnětat! , poté zabalíme do potravinové fólie a uložíme na několik hodin do lednice (ideálně přes noc)
  4. Italský sníh připravíme vyšleháním bílků se 100 g cukru do sněhu. Mezitím co se šlehají bílky, svaříme vodu s 200 g cukru na teplotu 115 °C.
  5. Cukrový rozvar vlijeme do sněhu za stálého šlehání a šleháme do vychladnutí na pokojovou teplotu. 
  6. Do pevného sněhu krátce vešleháme škrob. Sníh ihned přesuneme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou.
  7. Z vychlazeného těsta vykrajujeme kytičky o průměru cca 5 cm a klademe na plech s perforovanou podložkou nebo pečicím papírem.
  8. Po obvodu kytiček stříkáme pusinky ze sněhu.
  9. Do středu vstříkneme pomocí cukrářského sáčku citrusovou marmeládu, kterou jsme předem rozmixovali dohladka a přecedili přes sítko.
  10. Margaretky pečeme na program horkovzduch při 160 °C  10 - 15 minut. Pečeme po jednom plechu, aby teplo proudilo i ze spoda plechu a nebylo těsto syrové.
  11. Hotové margaretky necháme zcela vychladnout na plechu.
  12. Po vychladnutí ukládáme do boxu vystlaného pergamenovým papírem a uložíme v chladu do 10 °C. Takto skladované vydrží cukroví minimálně 3 týdny chutné.