Vanilkový cheesecake s pěnou mango & marakuja

25.04.2025

Naprosto vynikající a osvěžující cheescake, který dělám v různých obměnách stále dokola. Tady je nejoblíbenější verze s chutí mango & marakuja.

Korpus do formy 20 cm

  • 150 g kakaových sušenek (např. Bebe)
  • 60 g másla
  • 1 žloutek

Sušenky rozmixujte na jemno, přidejte rozpuštěné zchladlé máslo a žloutek. Promixujte, přesypte do vymaštěné dortové formy o průměru 20 cm, jejíž dno jste vyložili papírem na pečení, a vmáčkněte skleničkou s plochým dnem do dna.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 10 minut. Nechte zchladnout.

Sýrová vrstva

  • 500 g čerstvého sýra (Philadelpia, Président Tartimalin, Lučina, Palouček apod.)
  • 80 g cukru moučka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce smetany ke šlehání 33%
  • 2 vejce
  • vanilka, citronová kůra

Sýr, cukr a mouku promíchejte špachtlí do hladka. Postupně přidávejte vejce, smetanu a vanilku s citronovou kůrou. Směs nalijte na předpečenou krustu a pečte v troubě vyhřáté na 140 - 150 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 50 minut, až náplň po okrajích zpevní, ale střed zůstane ještě polotekutý. 

Troubu vypněte, otevřete dvířka a cheesecake nechte uvnitř 15 minut chladnout. Pak ho vyndejte a i s formou nechte chladit v lednici minimálně 6 hodin. Vychlazený cheesecake vyjměte z formy pomocí širokého nože nebo lopatky.  

Cheesecake omotejte páskovou fólií. Dobře ji utáhněte a zajistěte, nebo použijte nastavitelný ráfek.

Ovocná pěna

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Marmeládu zahřejte na 60 stupňů, přidejte změklou a vymačkanou želatinu a promíchejte do rozpuštění. Přidejte po částech smetanu ušlehanou do tuha. Pěnu naneste na vychlazený cheesecake, lehce poklepejte o stůl a dejte do lednice ztuhnout.

Ovocné želé

Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Marmeládu s vodou zahřejte na 60 stupňů, přidejte změklou a vymačkanou želatinu a promíchejte do rozpuštění.  Želé nalijte na ztuhlou pěnu. Dejte do lednice.

Po ztuhnutí opatrně odstraňte z dortu páskovou fólii nebo odřízněte od ráfku a přeneste na servírovací tác. Ozdobte jedlými květy nebo kousky manga.